Etiket: Boşanan

Boşanan Kadının Hakları Nelerdir?Boşanan kadınların hakları boşanma sürecine girmiş tarafların sıklıkla merak ettikleri konudur. Tarafların haklarını bilmesi ve hukuki haklarını buna göre oluşturması önem arz etmektedir. Zira boşanma beraberinde taraflara birtakım haklarda getirmektedir. Kanuni hakları bilmemek veya yanlış bilmek tarafların mağduriyetine neden olabilecek bir durum teşkil etmektedir. Bilgi kirliliği olarak tanımlaya bileceğimiz yanlış bilinen haklar nedeniyle boşanma davalarında hak kayıpları oluşmaktadır. Hakların yanlış bilinmesi sonucu hak kayıpları yaşayan, hakkını alma konusunda önemli sorunlar yaşamış olan birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Hukuk, hak arama özgürlüğünde belli kurallara dayanan bir mecra olduğu için bu kurallara uyulmaması veya yanlış uyulması halinde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğura bilmektedir. Hak kaybı dediğimiz bu durum kişileri haklıyken haksız duruma bile getirebilmektedir. Bu nedenle boşanma davasının açılmasında profesyonel yar.....

Devamı için tıklayın

 Boşanma sonrası devletin kadınlara sağladığı mali destekler konusunda son dönemde oldukça sık sorular gelmektedir. Boşanmış kadınlara devletin hangi destekleri verdiği merak edilmektedir.  Esasında bu konuyu boşanma davası açma düşüncesin de olan kadınlar da merak etmektedir. Zira boşanmaya bağlı mağduriyet yaşamak istemeyen kadınlar bu konudaki haklarını bilmek istemektedir. Boşanmak evliliğin yasal olarak sona ermesidir. Boşanmaya bağlı olarak şartları varsa nafaka ve tazminat hakkı doğabilmektedir. Ancak boşanmış kadın tüm bunlara rağmen muhtaçlık durumu yaşayabilir. Bu durumlarda devlet desteği gündeme gelecektir.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özelikle son dönemde bu konulardaki yardımlarını, kadınlara verilen mali destekleri artırmaktadır.  Konunun detaylarına geçmeden önce belirtmek gerekir ki sosyal devlet olmanın bir sonucu olarak devletin mali desteklerinde esas kriter muhtaçlık durumudur. Yani mali olarak desteğe ihtiyacı olan tüm kadınlar, muhtaçlık durumunu kanıtlayabildikleri sürece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla mali destek alabilmektedir. Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir.  Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir. Ayrıca bu durumda olan kadınlarımıza yardımda bulunan sivil toplum kuruluşlarına başvuru yapabilirler. 

Devamı için tıklayın...

Boşanan kadın çocuğuna soyadını verebilir mi?Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlât edinme yoluyla da kurulur Evlilik dışında doğan çocuk, ana ve babasının birbiriyle evlenmesi hâlinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi olur. Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır. Boşanma halinde ise çocuk babasının soyadını taşır.  Ancak bu genel hüküm günümüzde bazı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Örneğin boşanan kadın velayet hakkını almış ise kendi soyadının çocuğundan farklı olması nedeniyle günlük işlemlerde sorun yaşamakta, farklı soyadında olmak çocuğun psikolojisini etkileye bilmektedir. Bu kapsamda yapılan başvurularda üstün yarar şartının gerçekleşmesi halinde çocuğun velayet hakkına sahip annesinin soyadını alabileceğine hükmedilmiştir. Şöyle ki; Yapılan yargılama ve toplanan delillerden; ortak çocuk A... E...'nin tarafların evlilik tarihinden önce 17.03.2011 tarihinde doğduğu, 18.03.2011 tarihinde davalı baba tarafından tanınarak baba ile soybağının kurulduğu, tarafların 22.08.2011 tarihinde evlendikleri ve 27.02.2015 tarihinde kesinleşen kararla boşandıkları, boşanma kararı ile birlikte ortak çocuk A.. E..'nin velayetinin davacı anneye bırakıldığı, davacı annenin halen velayet hak ve sorumluluğuna sahip olduğu anlaşılmaktadır. Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir (TMK m.27). Soyadı, bireyin yaşamıyla özdeşleşen ve kişiliğinin ayrılmaz bir unsuru hâline gelen, birey olarak kimliğin belirlenmesinde en önemli unsurlardan biri ve vazgeçilmez, devredilmez, kişiye sıkı surette bağlı bir kişilik hakkıdır.

Devamı için tıklayın...