Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer ?

.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer ?

 


Boşanma aşamasına gelmiş tarafların sıklıkla tarafımıza yönelttiği sorulardan biriside boşanma davasının ne kadar zaman alacağıdır. Boşanmanın çiftler üzerinde bir takım psikolojik etkilerinin olduğu düşünüldüğünde elbette dava süresi büyük önem taşımaktadır. Zira geleceğe dair bir takım belirsizlik düşünceleri tarafların psikolojisini etkilemektedir. Zaman elbetteki herkes için kıymetlidir. Tarafların davanın uzamasını istemeyeceği gibi biz avukatlarda sürecin uzamasını elbette ki istememekteyiz ancak yargı sistemi, davanın niteliği bulunduğunuz ilin yoğunluğu süreleri farklılaştırmaktadır. Bu nedenle Çekişmeli boşanma en fazla kaç yıl sürer? gibi soruların cevaplanması için belirtiğimiz üç faktörün birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.


Boşanma davasının süresini öncelikle  boşanma davasının niteliği belirler. Davanın anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası olarak açılması sürenin temel değişkendir. Bu nedenle boşanma davasının süresinin tespiti için öncelikle bu iki dava türünün incelenmesi gerekmektedir.

 


Anlaşmalı Boşanma Davası

 


Tarafların bir araya gelerek boşanma ve sonuçları üzerinde mutabık kalmaları üzerine açılacak dava anlaşmalı boşanma davasıdır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesi hükmüne göre en az bir yıl sürmüş evliliklerde eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılabileceği öngörülmüştür ve boşanma kararı verilecektir. Uygulamada anlaşmalı boşanma davası 10 gün ile 45 gün arasında sürmektedir. Tabi ki süre bulunduğunuz ilin yoğunluğuna göre değişe bilmektedir. Örneğin Ankara gibi metropol şehirlerde yoğunluğun fazla olması nedeniyle sürelerde aksama olabilmektedir.  

 

Anlaşmalı boşanma davası için belirtiğimiz üzere kısa süreler ön görülmüşse de davanın kısa sürede tamamlanması için dikkat edilmesi gereken husus anlaşmalı boşanma davası açmadan önce davanın hukuka uygun olarak açılmasıdır. Anlaşmalı boşanma davasının hukuki nitelikleri oluşturulmadan açılacak bir davanın süresi ebetteki çok uzun olmaktadır. Taraflar sıklıkla boşanma üzerinde anlaşmış olmalarının anlaşmalı boşanma davası açılması için yeterli olduğunu düşünmektedir. Oysa evlilik tarihinin bir yılı tamamlamış olması ve boşanmanın sonuçları üzerinde de anlaşma sağlanmış olması gerekmektedir. Velayet, maddi – manevi tazminat ve mal rejiminin tasfiyesi üzerinde anlaşmadan açılacak bir boşanma davasının belirtilen sürelerde tamamlanması olanaksızdır.  


 

Uygulamadaki bir diğer hatada tarafların mahkeme hakiminden anlaşmalı boşanma davasının hükümlerine müdahale etmesini beklemeleridir. Ancak kanun gereğince aile mahkemesi hakiminin anlaşmalı boşanma davasındaki görevi sunulan protokolün hukuki niteliğinin olup olmadığının denetlemesidir. Velayetin kimde olacağı, nafakanın ne kadar olacağı veya mal rejiminin nasıl tasfiye edileceği hususlarında mahkeme hâkimi bir hüküm kurmayacaktır. Bu nedenle tüm hususlar üzerinde anlaşma sağlanmadan açılacak bir anlaşmalı boşanma davasının kısa sürede tamamlanması olanaksızdır.


Anlaşmalı Boşanma Davasından Sonra Boşanmaktan Vazgeçmek Mümkün Mü? 


Anlaşmalı boşanma konusunda eşinizle anlaşmış olmanız, ardından konu ile ilgili protokol hazırlayıp imzalamış olmanız, ilgili protokol ile dava açmış olmanız ve davada hakim karşında boşanmayı kabul etmiş omanız boşandığınız anlamına gelmez. Zira boşanabilmek için tüm bu işlemlerin tamamlanmasını takiben karara karşı itiraz yolluna başvurulmamış olması gerekir. Şayet taraflardan birisi dava sonunda aile mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı itiraz hakkını kullanırsa boşanma gerçekleşmez.  Başka bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu ve diğer hususlarda  kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönülebilir.  Elbette ki bu durumun oluşması sürenin uzamasına neden olacaktır. 

 

Çekişmeli Boşanma Davası

 

Çekişmeli boşanma davası; tarafların boşanma, velayet, nafaka, tazminat ve mal rejiminin tasfiyesi konularının herhangi biri üzerinde uzlaşamaması halinde açılacak dava türünü ifade eder. Bu durumda tarafların iddialarının değerlendirmek ve sonuca ulaşmak aile mahkemesince yapılacaktır. Aile Mahkemesi öncelikle dilekçeler aşamasını tamamlayacak, araştırma içerisine girerek araştırılması istenen delilleri toplayacak, tanık dinleyecek ve esasa ilişkin hükmünü kuracaktır.


Ebetteki aile mahkemesinin yukarıda bildirdiğimiz yargı aşamalarını tamamlaması belli bir süre alacağından uygulamada çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürmektedir. İlk derece olarak tanımladığımız boşanma davasının açıldığı mahkemenin davayı kabul etmesi ve süreci tamamlaması hedef süre uygulamasının başlamasıyla birlikte 300 gündür. Ancak geldiğimiz noktada ilgili hedef süre içerisinde aile mahkemelerini yargıyı tamamlaması oldukça az görülmektedir. 



Belirlenen hedef süre dahilinde çekişmeli boşanma davasının tamamlanmasında avukatınızın süreci takibiyle birlikte mahkeme hakiminin katkısı büyük önem göstermektedir. Özelikle Ankara gibi metropol şehirlerde belirlenen dava gününde davaya bakmakla görevli mahkeme hakiminin sair sebeplerden dolayı duruşmada hazır bulunamaması nedeniyle davanın esasına geçilememekte, telafi günü uygulanacağı yerde yapılamayan duruşmanın yapılmış gibi normal dava takvimine göre sıra alınması sürecin uzamasına neden olmaktadır.  Bu nedenle aile mahkemesi hakiminin mazeretli olduğu gün için yakın bir tarihe telafi duruşmalarının açıldığı bir sisteme geçilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Ancak henüz böyle bir uygulama olmadığı için bu durum sürelerin uzamasının en büyük nedeni olmaktadır.



Ayrıca aile mahkemesinin yargıyı tamamlaması boşanmanın gerçekleştiği anlamına gelmemektedir. Zira karara itiraz karşısında istinaf ve Yargıtay aşamalarıda bulunmaktadır. Bu aşamlarda elbette ki zaman almaktadır. Aile mahkemesi kararı itiraza açıktır. Bu nedenle boşanma yönünde hüküm kursa da itiraz gelmesi mevcut kararı geçerli kılmayacak bu durumda süreyi uzatacaktır. 

Konunun detaylarına linkte yer alan makalemizden ulaşabilirsiniz;



Boşanma Davası Nasıl Kesinleşir ?


 

Boşanma aşamasına gelmiş çiftler için süreler her ne kadar önemli de olsa öncelik hukuksal haklarınızın korunması olmalıdır. Taraflar boşanma psikolojisiyle hatalı kararlar vere bilmekte, süreç hızlı tamamlansın diye hukuksal haklarının yok olduğu anlaşmalı boşanma protokollerini kabul edebilmektedirler. Bu durum çok büyük bir hatadır. Zira hemen bitsin derken bir ömür külfet oluşturabilecek durumların içerisinde kalınabilmektedir. Ayrıca haklarınızdan süre nedeniyle feragat etmek bir süre sonra pişmanlık getirebilecek ancak bu pişmanlıkla yalanmak zorunda kalınacaktır. Zira ofisimize başvuran birçok danışanımız boşadım ama haklarımı almadım ne yapabilirim diye sormata aceleyle verdikleri kararın pişmanlığını yaşamaktadırlar. Bu nedenle sürelere takılarak karar vermek yerine haklarınızı koruyarak karar vermeniz lehinize olacaktır.



Tekrar belirtmek gerekir ki gelecekte çözümlenmesi güç dava süreçlerinin oluşmaması adına davanın ne kadar sürede tamamlanacağından ziyade hukuksal haklarınızı koruyacak dava türünün anlaşmalı boşanma davası mı? yoka çekişmeli boşanma davası mı? olacağına karar vermek en doğru yaklaşım olacaktır.


Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yazın.

Yorum Yaz